
Τα πρώτα λαχανικά της άνοιξης
Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση μας διαθέτει τα καλύτερα και περισσότερα φρέσκα λαχανικά, σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο του χρόνου. Τα οπωροπωλεία γεμίζουν με τα καλύτερα φρέσκα, πράσινα λαχανικά και κάθε εβδομάδα προστίθενται νέα είδη και ποικιλίες. Μάθετε λοιπό από το Θύμιο Μυλωνά για τα πρώτα λαχανικά της άνοιξης, αυτά που θα αναζητήσουμε και θα γευτούμε μετά την πρώτη ανοιξιάτικη εξόρμησή μας στα οπωροπωλεία μας.
Σπαράγγια
Η καλύτερη εποχή για τα σπαράγγια είναι αδιαμφισβήτητα η άνοιξη, οπότε μπορείτε να τα βρείτε σε τρεις ποικιλίες: πράσινα, λευκά και μωβ. Μία κούπα σπαράγγια σας παρέχει το 70% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ και το 20% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α. Επίσης τα σπαράγγια είναι μία εξαιρετική φυσική πηγή καλίου, πρωτεϊνών και φυλλικού οξέος.
Ο Θύμιος Μυλωνάς διαλέγει σπαράγγια: Προτιμήστε τα σπαράγγια όπου ο μίσχος μυρίζει φρεσκάδα, και στην αφή είναι σταθερός αλλά όχι άκαμπτος. Διατηρήστε τα σπαράγγια στο ψυγείο, τυλίγοντας το λευκό τμήμα με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τοποθετώντας το σε ένα πλαστικό δοχείο.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες έχουν την εξαιρετική ιδιότητα να νοστιμίζουν κάθε φαγητό που συνοδεύουν, είτε χρησιμοποιείτε τα πέταλα είτε την καρδιά τους. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό, γιατί είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, αντιοξειδωτικά αλλά και μία πληθώρα μετάλλων, όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδητο.
Ο Θύμιος Μυλωνάς διαλέγει αγκινάρες: Όταν αγοράζετε αγκινάρες, επιλέξτε όσες έχουν ερμητικά κλειστά τα πέταλά τους και δεν διακρίνετε κάποιες ατέλειες πάνω τους. Επίσης, το βάρος που αισθάνεστε όταν τις σηκώνετε θα πρέπει να είναι δυσανάλογο του τι έχετε υπολογίσει με το μάτι.
Μπρόκολο
Όσο παρεξηγημένο κι αν είναι το μπρόκολο, δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά στην κουζίνα. Είτε το προτιμάτε βραστό, είτε στο φούρνο μαζί με άλλα ψημένα λαχανικά, το μπρόκολο δεν χάνει την νοστιμιά του και σίγουρα όχι τις ευεργετικές του ιδιότητες. Και το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, K και φυλλικό ογξύ (ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γυναίκες).
Ο Θύμιος Μυλωνάς επιλέγει μπρόκολα: Ξεχωρίστε και προτιμήστε τα μπρόκολα με έντονο πράσινο χρώμα και να μην είναι μαραμένα. Πολλοί μαγειρεύουν μόνο τις φλορέτες, τα «μικρά δεντράκια», του μπρόκολου, αλλά τόσο ο μίσχος όσο και τα φύλλα είναι εξίζου γευστικά.
Ακολουθήστε τις συμβουλές του Θύμιου Μυλωνά και προτιμήστε τα πρώτα λαχανικά της άνοιξης για την καθημερινή σας διατροφή.